Ballina Lajme Ky është superushqimi që rregullon kolesterolin dhe parandalon stresin

Ky është superushqimi që rregullon kolesterolin dhe parandalon stresin

16

Kolesteroli është një substancë yndyrore e pranishme në çdo qelizë të trupit. Ai është i nevojshëm për të prodhuar hormone, vitaminë D dhe substanca që ndihmojnë në tretjen e ushqimit. Pavarësisht kësaj, duhet të jetë e qartë se jo i gjithë kolesteroli është i dobishëm, pasi ka dy lloje, sipas Fondacionit Spanjoll të Zemrës (FEC): kolesteroli me densitet të ulët ose i keq (LDL), i cili është shkaku kryesor i akumulimit të pllakave në arterie; dhe ai me densitet të lartë ose i mirë (HDL), i cili ndihmon në eliminimin e kolesterolit LDL.

Në këtë mënyrë, FEC tregon se, për të kontrolluar nivelet e kolesterolit, është thelbësore që dieta të bazohet në ushqime të tilla si frutat dhe perimet, drithërat, arrat dhe vaji i ullirit ekstra i virgjër. Po kështu, është çelësi për të kontrolluar nivelet e stresit, pasi kjo gjithashtu stimulon lirimin e hormoneve të kortizolit dhe adrenalinës, të cilat nxisin çlirimin e triglicerideve dhe acideve yndyrore të lira.

Për këto dy objektiva ka një ushqim shumë të dobishëm: kakao e pastër. Fondacioni Spanjoll i Ushqyerjes (FEN) tregon vetitë ushqyese të këtij ushqimi:

Energjia: 381 kalori

Proteina: 9.8 g

Lipidet totale: 8,1 g

Karbohidratet: 67.1 g

Ujë: 15 g

Kalcium: 40 mg

Hekur: 4.4 mg

Natrium: 950 mg

Kalium: 1500 mg

Fosfor: 709 mg

Selen: 16.7 μg

Tiaminë: 0.04 mg

Riboflavinë: 0.14 mg

Ekuivalentët e niacinës: 2.6 mg

Vitamina B6: 0.07 mg

Folatet: 38 μg

Vitamina A, ekuivalente e Retinol: 6.6 μg

Vitamina E: 0.4 mg

El cacao es un alimento con una importante cantidad de antioxidantes

Kakao, e cila përftohet nga farat që gjenden në bishtajat e pemës së kakaos, konsiderohet një superushqim për përfitimet shëndetësore. Ky është rezultat i bluarjes së arrave të kakaos, ndaj është i pastër dhe nuk duhet ngatërruar me çokollatën, e cila përftohet nga përzierja e këtij përbërësi me të tjerë jo aq të dobishëm. Është një ushqim me sasi të konsiderueshme antioksidantësh, ndaj konsiderohet aleat i mirë kundër kolesterolit.

Kjo ndodh për shkak të përmbajtjes së flavonoid, pigmente natyrale të pranishme në perime që mbrojnë trupin nga dëmtimet e shkaktuara prej agjentëve oksidues, si rrezatimi ultravjollcë, ndotja e mjedisit, substancat kimike, etj., të cilat mund të zvogëlojnë rrezikun e aterosklerozës.

Kështu, nivelet më të larta të marrjes së flavonoideve mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Këto, përveç kakaos, gjenden në fruta dhe perime. Kjo shpjegohet edhe nga një studim i publikuar në Bibliotekën Kombëtare të Mjekësisë në SHBA, i cili tregon se pluhuri i kakaos dhe çokollata e zezë mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare duke ulur në mënyrë modeste ndjeshmërinë ndaj oksidimit të LDL, duke rritur kapacitetin total të antioksidantëve në serum dhe përqendrimet e kolesterolit HDL.

Sa i përket stresit, kakaoja mund të jetë e dobishme për të lehtësuar ankthin falë flavonoideve. Antioksidantët e pranishëm në këtë ushqim reduktojnë nivelet e kortizolit, si dhe katekolaminat, kështu që mund të jetë i dobishëm për të reduktuar stresin.